Koffie moet een heel proces doorlopen voordat het vanuit je apparaat je mok in stroomt. Hier lees je hoe koffie gemaakt wordt en wordt er stap voor stap van begin tot eind uitgelegd wat er moet gebeuren voordat de koffie klaar is voor gebruik.
Koffie wordt gemaakt van een arabicaplant. Dit is een grote struik met ovale donkergroene bladeren. Deze struik bevat bessen die dezelfde kleur hebben als de plant. De bes bevat normaliter twee afgeplatte zaden. Het rijpingsproces van de bessen duurt ongeveer 11 maanden. Koffieplanten kunnen wel twintig tot dertig jaar meegaan, mits je deze goed verzorgt en de omstandigheden van de plant optimaal zijn. Het is namelijk zo dat deze planten veel zon en regen nodig hebben.
Er zijn verschillende planten die allemaal hun eigen sterkte en smaak met zich meebrengen. De 4 soorten die gebruikt worden zijn:
Arabica
Robusta
Excelsa
Liberica
Wil jij graag koffie gaan oogsten? Dan kun je aan de kleur van de bessen zien of deze rijp zijn. De bessen zijn glanzend rood van kleur wanneer deze rijp zijn. Onder deze rode schil zit het vruchtvlees van de bes. Daaronder bevindt zich het hoornschil, het zilvervlies en een gelatine laag die ervoor zorgt dat de koffieboon goed beschermd is. Het is mogelijk om op twee manieren de koffiebonen te oogsten. Als eerste kan er gekozen worden om alleen de écht rijpe rode bessen te plukken. Deze manier is vaak alleen van toepassing op arabicabonen omdat het werk zeer arbeidsintensief is en veel tijd kost. De tweede manier om te oogsten is de gemakkelijkste variant van de twee. Hierbij wordt er strooksgewijs geplukt en worden alle bessen in één keer geplukt.
De verwerking van de bessen is van groot belang op de kwaliteit en prijs van de koffie. Daarbij is de droge methode het goedkoopste en deze methode zorgt ervoor dat de koffie een mindere kwaliteit heeft. Bij de droge methode worden de bessen over grote droogvloeren verspreid in de volle, brandende zon. De bonen moeten hierbij regelmatig gedraaid worden zodat ze niet gaan gisten. Op deze manier wordt het vochtgehalte van de bonen verlaagd. Wil jij een betere kwaliteit koffie produceren? Kies dan voor de natte methode. Met deze methode wordt het vruchtvlees van de bes direct na oogst verwijderd. De bessen worden namelijk in water gelegd en de rijpe bessen zullen naar de bodem zinken. De verwijdering gebeurt in een pulper waarbij de bessen geplet worden. Hierna gaan de bessen een gistingsproces in waarbij de hoornschil en de gelatine gescheiden worden. Na dit proces worden de bonen in een gisttank geplaatst waar ze zo'n 12 tot 36 uur blijven liggen. De bonen bevatten hierbij nog steeds hun hoornschil. Het is in dit deel van het proces de bedoeling dat de boon met hoornschil naar een vochtpercentage van 11 procent daalt. Net voor het vervoer van de bonen worden ze gepeld en gesorteerd. De selectie in dit sorteren wordt gebaseerd op grootte en kwaliteit van de boon. Hierna worden de bonen naar het land van bestemming geëxporteerd.
Koffiebonen bevatten nog geen smaak wanneer ze arriveren in de branderij. Smaak, het unieke aroma en de kleur komen pas tevoorschijn bij het brandproces. De bonen zwellen namelijk op tijdens het branden. Dit komt door de druk van koolzuurgas. Hierdoor komen er meer dan 700 aromatische stoffen vrij. Een brandmeester zorgt ervoor dat de bonen goed in de gaten gehouden worden zodat niets van smaak, aroma en kleur verloren gaat. Er zijn bij het brandproces diverse brandingen die uitgekozen kunnen worden. Dit kan een lichte branding zijn waarbij een zoete, licht zurige smaak gemaakt wordt. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een donkere branding die voor een meer bittere smaak zorgt. De bonen worden kunstmatig afgekoeld wanneer ze de juiste brandingsgraad hebben bereikt. Meestal wordt dit gedaan door middel van een luchtkoelingssysteem.