De koffie geschiedenis

Koffie is een product dat oorspronkelijk thuishoort in Oost-Afrika. De koffieplanten zijn ontdekt in de Ethiopische provincie Kaffa. Hier wordt het bunn of bunchum genoemd. Echter zijn er ook velen die Arabia als land van oorsprong gebruiken. Waarom dit is, hoe de koffie geschiedenis is ontstaan en hoe koffie een populair product is geworden, lees je hier.

De historie van koffie

Arabia wordt als land van oorsprong gebruikt omdat dit land en de cultuur ervoor gezorgd heeft dat koffie over de hele wereld verspreid is. De legende gaat dat een Arabische herder erachter kwam dat zijn geiten actiever waren. Dit kwam doordat de geiten een bepaald soort bessen aten van een zekere struik. De herder plukte wat van deze bessen en kookte ze. Hierna werd er een aftreksel gemaakt van deze gekookte vruchten waarna hij een vloeistof kreeg met onbekende geur. De drank was bitter, maar gaf een gevoel van voldoening en zorgde voor een heldere geest.

De 17e en 18e eeuw

De historie van koffie gaat verder in de 17e en 18e eeuw. Arabieren hadden in de gaten dat deze drank voor een heldere geest zorgde. Deze bevindingen wilden ze geheim houden en zorgden ervoor dat de uitvoer van deze zekere struiken en bessen verboden werd. Toch werd de koffie snel populair in islamitische landen en werd ook het gebruik in Europa beetje bij beetje meer. Aan het eind van de 17e eeuw werd de geschiedenis van de koffie uitgebreid naar het eiland Java. Hier werden koffieplanten ingevoerd en in de 18e eeuw sloot ook het continent Zuid-Amerika zich aan bij dit fenomeen. Koffiestruiken verspreidden zich snel over de tropische gebieden waardoor er diverse smaken kwamen. De Hollandse handelaars waren de eersten die in koffie gingen handelen op grote schaal. Door deze handel zorgden ze ervoor dat de koffie ook in Europa kwam. Ze kwamen aan in Amsterdam waar ze de koffie verhandelden. Hierdoor was Amsterdam lange tijd het belangrijkste koffiehandelscentrum van Europa.

Ziektes in de koffie geschiedenis

De geschiedenis van koffie is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In de 19e eeuw kwamen er namelijk ziekten op in de koffieculturen. Hierdoor waren koffieboeren genoodzaakt om hun Arabica planten te vervangen voor de Robusta soort. Deze soort is oorspronkelijk afkomstig uit Belgisch Congo. Gelukkig worden tegenwoordig vier verschillende soorten koffieplanten verbouwd, waaronder de Arabica plant. De naam koffie en café zijn afkomstig van het Arabische woord 'qahwa'. Dit woord staat voor 'dat geeft sterkte' of 'macht'.

Je ziet dus dat koffie een rijk verhaal heeft dat al decennia lang is. Hierdoor kunnen vele mensen over de hele wereld dagelijks genieten van een heerlijk kopje koffie. Wat is jouw favoriet?

 

 
Uw advertentie hier?