Koffiesoorten

Koffie 01-12-2019 Een warme drank die enorm populair is, is natuurlijk koffie. In vele culturen wordt het in de ochtend, overdag op het terras of 's avonds na het diner gedronken. Het effect van koffie heeft daarbij een stimulerend effect waardoor de drank ook[...] Cafeïne vs decafeïne 01-02-2019 We weten allemaal dat normale koffie cafeïne bevat. Tegenwoordig wordt er vaak gediscussieerd of deze koffie wel gezond is voor je. We vonden het daarom belangrijk dat we jou uitleggen wat het verschil is tussen cafeïne vrije koffie en [...]

Bekende koffiesoorten

Natuurlijk zijn er veel meer soorten koffie dan de vier bekende varianten die hierboven genoemd zijn. Wij vonden het daarom tijd om een aantal bekende soorten voor je op een rijtje te zetten zodat je de volgende keer eens een ander heerlijk kopje koffie kunt drinken.

  • Koffie. Dit is natuurlijk de bekendste en meest gedronken variant. Hier wordt namelijk een gewoon kopje koffie mee bedoeld dat uit koffiebonen bestaat. Naar smaak kan er natuurlijk melk en suiker toegevoegd worden.

  • Espresso. Bij een espresso wordt de koffie in geconcentreerde vorm geserveerd. Het kopje bevat 33 milliliter en is gemaakt van gemalen koffiebonen. Daarbij bevat de espresso een cremalaag die lichtbruin van kleur is.

  • Cappuccino. Dit is een van de meest populaire koffiesoorten. Deze koffie bestaat uit drie delen espresso waarbij warme melk en schuim is toegevoegd. Deze koffievariant wordt veel in Italië bij het ontbijt gedronken.

  • Latte macchiato. Een latte macchiato bestaat uit espresso en melk die in lagen is opgebouwd. Als eerste wordt er melk opgeklopt. De melk en het schuim worden in het glas gegoten waarna er een kop espresso aan wordt toegevoegd.

  • Dubbele espresso. Deze soort is eigenlijk hetzelfde als de normale espresso. Het enige grote verschil is dat er een dubbele dosering wordt gebruikt. In plaats van 33 ml heb jij dus een kop met 75 tot 95 milliliter.

  • Espresso Americano. Deze espresso soort bestaat uit een kopje espresso dat aangevuld wordt met warm water. Hierdoor is de smaak minder sterk van smaak. De Espresso Americano wordt in de volksmond ook vaak Espresso Lungo genoemd.

  • Espresso con panna. Deze espresso wordt gedronken met een laagje slagroom. Dit laagje slagroom is de vervanger van het geschuimd melk. Vaak wordt er chocoladepoeder over de slagroom gestrooid zodat er een extra smaakje wordt toegevoegd.

  • Espresso Romano. Kies je voor deze variant, dan kies je voor een espresso waarbij een stukje citroenschil toegevoegd is. Houd er wel rekening mee dat er in sommige landen zelfs een citroenschijfje toegevoegd wordt.

De verschillen in soorten

De koffie zelf kan ook enorm verschillen van elkaar. Zo zijn er single origine koffie en een aantal melanges. Bij een single origine koffie zijn deze soorten koffie van één herkomst en dus van één soort. Je kan het gemakkelijk onthouden door het te vergelijken met een single malt bij whisky. Een single origine koffie heeft een karakteristieke, uitgesproken smaak. Het kan hierdoor zijn dat vele mensen bij sommige koffies de smaak té uitgesproken vinden. Echter zullen koffieliefhebbers deze sterke, doordringende smaak juist waarderen.

Koffiesoorten die gemengd zijn van diverse single origine koffies worden ook wel een melange genoemd. Deze koffie kun je dus vergelijken met een blend bij een whisky. Een melange zorgt ervoor dat het beste van diverse koffiesoorten bij elkaar gebracht wordt. Op deze manier kan er een optimale smaak worden geleverd en kan de uitgesproken smaak wat verzacht worden.

 
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige koopgidsen voor u samen gesteld. Hieronder zie je de populairste. KoffieautomatenKoffiesoorten Bekijk alle koopgidsen
Uw advertentie hier?