We weten allemaal dat normale koffie cafeïne bevat. Tegenwoordig wordt er vaak gediscussieerd of deze koffie wel gezond is voor je. We vonden het daarom belangrijk dat we jou uitleggen wat het verschil is tussen cafeïne vrije koffie en een kopje met deze stof. Hierdoor kun je zelf een goede keuze maken in welke koffie jij graag wilt drinken.
Koffie bevat van nature cafeïne. Deze stof zorgt ervoor dat je centrale zenuwstelsel licht gestimuleerd wordt en dat jij je dus beter kunt concentreren of juist actiever bent. Een kop koffie in de ochtend zorgt er daardoor voor dat je slaperigheid vermindert. Cafeïne heeft invloed op je. Deze invloed is wel afhankelijk van een aantal punten. Zo spelen leeftijd, lichamelijke gesteldheid, drink- en rookgewoonten en de afbraak van cafeïne door het lichaam een grote rol. Mensen die vaak koffie drinken zullen sneller cafeïne afbreken in hun lichaam en zullen daardoor meerdere koppen koffie nodig hebben om hetzelfde gevoel te creëren als iemand die zo nu en dan een kop koffie drinkt.
Het is niet zo dat cafeïne alleen in koffie voorkomt. Er zijn namelijk een groot aantal dranken die cafeïne verwerkt hebben in hun product. Een aantal voorbeelden van deze dranken zijn Coca Cola, Ice Tea en Red Bull Energy. Bij energy dranken is het cafeïnegehalte vaak veel hoger dan bij een gewone kop koffie. Een kop koffie bevat 50 mg cafeïne per liter terwijl een blikje energy drank al snel op 286 milligram cafeïne per liter zit.
Omdat de cafeïne in een kop koffie nogal wat impact op je lichaam kan hebben, vinden sommige mensen het fijn om geen cafeïne in hun koffie te hebben. Er zijn daarom speciale koffiebonen ontwikkeld. Deze koffiebonen zijn decafeïne wat inhoudt dat ze gedecafeïneerd worden. Dit decafeïneren wordt gedaan voordat de koffie gebrand wordt. Er kan op verschillende manieren de cafeïne uit een koffieboon gehaald worden. Iedere manier gebruikt echter dezelfde stof die zich aan de cafeïne bindt. Deze stof is kooldioxide. De kooldioxide wordt door middel van stoom bij de koffiebonen gebracht waardoor de koffie poreuzer wordt. Hierna wordt er dichloormethaan of ethylacetaat lang de koffie gevoerd. De cafeïne zal dan met dit extractiemiddel meegaan waardoor er koffiebonen decafeïne overblijven. De bonen worden nog gespoeld met water zodat alle chemische middelen uit de koffie gehaald worden. Als laatste worden de bonen gedroogd en wordt er gecontroleerd of de chemische middelen met de cafeïne uit de koffiebonen zijn.